
Państwowa Inspekcja Pracy, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Urząd Dozoru Technicznego oraz inne organy nadzoru i kontroli zapraszają w ramach Wielkopolskiej Strategii Ograniczania Zagrożeń Zawodowych 2013 -2020 na:
III KONFERENCJĘ PANELOWĄ WSOZZ 2013-2020
OGRANICZANIE ZAGROŻEŃ ZAWODOWYCH
W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM.
PRZETWÓRSTWO OWOCÓW, WARZYW I MIĘSAPoznań, 24 kwietnia 2018r. (wtorek)
Teren MTP, pawilon 14, sale konferencyjne na I i II piętrze
Godz. 10.00 - 13.00.
Każdy uczestnik konferencji będzie miał okazję wysłuchać wystąpień przedstawicieli organów nadzoru nad warunkami pracy ustawowo zajmujących się kontrolą warunków pracy związanych z przemysłem spożywczym. Wystąpienia prezentowane będą w ramach trzech paneli tematycznych:
I. BEZPIECZEŃSTWO PRACY PRZY UŻYTKOWANIU MASZYN I URZĄDZEŃ
II. WYMAGANIA HIGIENICZNO-SANITARNE I CZYNNIKI SZKODLIWE
III. URZĄDZENIA PODDOZOROWE, TRANSPORTOWE I CIŚNIENIOWEKarta zgłoszenia 2018Plan konferencjiPrezentacje:
- Specyfika zagrożeń w przetwórstwie przemysłowym na przykładzie przemysłu owocowo-warzywnego i mięsnego.
- Wymagania bezpieczeństwa, minimalne i zasadnicze, maszyn i urządzeń.
- Dobre praktyki. Bhp w przetwórstwie grzybów i warzyw.
- Studium wypadków przy pracy w przemyśle przetwórstwa spożywczego.
- Rola oceny ryzyka zawodowego w systemie zarządzania bezpieczeństwem pracy.
- Wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach przetwórstwa owoców, warzyw i mięsa.
- Choroby zawodowe pracowników przetwórstwa warzyw owoców i mięsa.
- Niebezpieczne substancje chemiczne wykorzystywane w produkcji przetwórstwa spożywczego.
- Ochrona pracownika przy stosowaniu substancji niebezpiecznych w zakładach przetwórstwa spożywczego.
- Dozór techniczny w przemyśle spożywczym. Obowiązki pracodawcy.
- Urządzenia transportu bliskiego. Wymagania i kwalifikacje.
- Urządzenia ciśnieniowe i bezciśnieniowe w zakładach przetwórstwa owoców, warzyw i mięsa.
- Niebezpieczne uszkodzenia i nieszczęśliwe wypadki przy eksploatacji urządzeń podlegających dozorowi technicznemu.